HOE WERKT SCENAR ?

SCENAR (afkorting van Self-Controlled Energo Neuro-Adaptive Regulator) is een unieke vorm van electro-acupunctuur die werd ontwikkeld voor het Russische ruimtevaart-programma, om verschillende ziekten en lichamelijke problemen te kunnen behandelen zonder dat er medische hulp beschikbaar is.
SCENAR-apparatuur wordt daarom ook wel eens 'dokter in een doosje' genoemd.
Sinds de ontwikkeling van de eerste SCENAR apparaten eind jaren 70 is de techniek verder ontwikkeld en verfijnd.

Huidstructuur

De werking van SCENAR

Hoe werkt Scenartherapie nu eigenlijk? En waarom is deze therapie zo effectief?

We beantwoorden deze vragen hieronder, waarbij ook de betekenis van het acroniem SCENAR duidelijk wordt: Self Controlled Energo Neuro Adaptive Regulation.

Embryo

Scenar-therapie is een uitwendige behandelmethode, die invloed heeft op de inwendige organen via de huid en het zenuwstelsel. De verbinding met het zenuwstelsel ontstaat al in het begin van de embryonale fase, waarin zowel het zenuwstelsel als de huid ontstaan uit hetzelfde laagje van het jonge embryo, het ectoderm. De zenuwen op hun beurt zijn weer verbonden met inwendige organen of systemen. Deze verbindingen spelen een belangrijke rol bij het aansturen en functioneren van de organen.

Segmentale structuur

Op basis van dit principe is het mogelijk om de inwendige organen via de huid te reguleren. Speciaal hiervoor is de Scenartechnologie ontwikkeld. Met een Scenarapparaat wordt de huid op die plaatsen beïnvloed, die verbonden zijn met de specifieke regulering van de inwendige organen. Deze punten op de huid worden de ‘pathologische punten’ genoemd. Naast de regulering van de inwendige organen heeft de behandeling ook andere belangrijke effecten, zoals de humorale regulering.

Behandeling op de huid

Tijdens de toepassing op de huid beïnvloedt het Scenarapparaat de C-vezels van het zenuwstelsel, de belangrijkste leveranciers van neuropeptiden. Als gevolg hiervan zullen de kanalen van de C-vezels zich makkelijk openen om neuropeptiden zoals endorfine uit te kunnen scheiden, waarna deze zich snel over het lichaam verspreiden. Neuro­peptiden zijn natuurlijke medicijnen die nuttig zijn bij alle ziekteverschijnselen in het menselijk lichaam. Ze helpen de patiënt ook wat meer ontspannen te zijn tijdens een herstelperiode. Het effect van de Scenarbehandeling is langdurig; ook na het beëindigen van de behandelingen blijven de C-vezels zich makkelijk openen.

Afgifte van neuropeptiden

Een ander belangrijk effect van Scenartherapie is de training van de adaptieve reacties van het lichaam. Adaptieve reacties zijn unieke, niet-specifieke reacties van het lichaam op alle prikkels die de gezondheid kunnen beïnvloeden. Wanneer deze reacties goed worden getraind, kan het lichaam zichzelf genezen. Op die manier is het na behandeling beter in staat de ontwikkeling van een groot aantal ziektes te voorkomen. De werking van het Scenarapparaat is op basis van im­pulsen die op zenuwsignalen lijken. Het apparaat meet de weerstand van de huid en produceert de impulsen. Tijdens dit proces verandert de weerstand van de huid, waarop het apparaat steeds weer nieuwe impulsen produceert. Hierbij is elke nieuwe impuls anders dan de vorige, waardoor er geen gewenning kan ontstaan. De regulering gaat door tot de weerstand van de huid niet meer verandert. Hierbij wordt gebruikgemaakt van het principe van biofeedback.

Er zijn speciale protocollen ontwikkeld voor Scenartherapie, voor zowel algemene als specifieke behandelingen. Deze protocollen maken het mogelijk om een goed beeld van het functioneren van het lichaam te krijgen en om de juiste behandellocaties te vinden. Ook ondersteunen ze de therapeut bij het bepalen van de behandelparameters en de behandeling zelf.

Wilt u weten wat SCENAR-therapie voor u kan betekenen?
Mail of bel ons dan of stuur ons een whatsapp of sms voor een afspraak!